SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

KİTABU’T-TEFSİIR BAHSİ

<< 3225 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

بسم الله الرحمن الرحيم حدثنا أبو موسى محمد بن المثنى ومحمد بن بشار قالا حدثنا محمد بن جعفر حدثنا شعبة عن الوليد بن عيزار أنه سمع رجلا من ثقيف يحدث عن رجال من كندة عن أبي سعيد الخدري عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال في هذه الآية { ثم أورثنا الكتاب الذين اصطفينا من عبادنا فمنهم ظالم لنفسه ومنهم مقتصد ومنهم سابق بالخيرات }  قال هؤلاء كلهم بمنزلة واحدة وكلهم في الجنة

 

قال هذا حديث غريب لا نعرفه إلا من هذا الوجه

 

Ebû Saîd el Hudrî (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, “Sonra kitabı, kullarımızdan seçtiklerimize miras bıraktık, derken onlardan, yaratılış gayesi dışında yaşayan da var ve onlardan orta yolda hareket eden de var ve onlardan Allah’ın izniyle hayırlarda herkesten ileri giden de var, bu ise en büyük fazilettir.” Fatır sûresi 32. ayeti hakkında şöyle demiştir:

 

Bunların hepsi aynı derecede ve hepsi Cennet’tedirler.

 

 

Diğer tahric: Müsned: 11321

 

Tirmizî: Bu hadis garib olup sadece bu şekliyle bilmekteyiz.

 

 

İzah:

Bahsi geçen üç sınıf genel de şöyle tefsir edilmiştir:

 

1- Mu'min olduğu halde dış'ı içinden güzel olup günahları sevaplarını geçen kişidir.

2- Günah ve sevapları birbirini karşılayan kişidir.

3- Allah rızası için çalışıp çabalayan ve iç'i dışından güzel Salihlerdir.

 

Cennet'e beş yüz yıl bekleyip girileceği gibi, (ki dünya da ortalama ömrü olan 70 yıl sabredemeyen insan, Cehennem lik olmadığı da göz önünde tutularak ki üstün bir vasıftır 500 yıl'ı nasıl bekleyecek) Cehennem'de belli bir süre azab görüp çıkarak Cennet'e girecekler de vardır ve bütün bunlar Mu'mindirler.

 

(Nihayi takdir her zaman ALLAH AZZE VE CELLE'NİN'DİR)

 

Cennet'in yüz derecesinin olduğu Cennet'in kenarı, ortası, A'la, Firdevs, Adn Cennetlerinin olduğu ve Cennet içinde Cennet olduğu da malumdur.

 

Hepsinin aynı derecede olması; mertebe anlamında değildir. Aynı ümmet'ten oldukları anlamına gelmektedir. Yani islam milletindendirler.